Nieuwe pensioenwet biedt meer ruimte voor lijfrente

Met de nieuwe pensioenwet, die waarschijnlijk per 1 juli 2023 ingaat, veranderen ook de fiscale regels voor lijfrentes en andere pensioenspaarproducten. Als u geen of weinig pensioen opbouwt of heeft opgebouwd, kan dat gunstige gevolgen hebben voor uw jaarruimte.

Senioren in bespreking met een pensioenadviseuse
Nieuws
Datum: 30-01-2023

Die jaarruimte is het bedrag dat u per jaar fiscaalvriendelijk in een pensioenspaarpot mag storten. Als u dat doet, kunt u het bedrag namelijk aftrekken bij uw aangifte Inkomstenbelasting. Daardoor hoeft u er nu geen belasting over te betalen, maar pas als u met pensioen bent.

Dat kan interessant zijn. De kans bestaat namelijk dat u na uw pensioenleeftijd onder een lager tarief valt en dus minder belasting hoeft te betalen.

Langer pensioensparen

Ook mag u voortaan langer doorsparen voor uw pensioen. Voorheen was dat tot aan uw AOW-leeftijd. Binnen de nieuwe pensioenwet komen daar nog vijf jaren bij.

Reserveringsruimte

Naast de jaarruimte heeft u misschien ook reserveringsruimte. Kort gezegd is dit eerdere jaarruimte die u niet heeft benut, maar waarvan u wel alsnog gebruik kunt maken. Het gaat daarbij voortaan om de tien voorafgaande jaren. Eerder waren dat de laatste zeven jaar.

Bovendien wordt het maximale bedrag van de reserveringsruimte verhoogd. Dat was voor iemand van 57 of jonger € 7.587. Boven die leeftijd gold een maximum van € 14.978. Hiervoor komt een algemeen geldend maximum van € 38.000.

Tot drie keer meer

Door de nieuwe regels kunt u per jaar tot wel drie keer zoveel fiscaalvriendelijk sparen voor uw pensioen als vroeger. Er gelden wel regels voor het maximale bedrag dat u jaarlijks mag aftrekken bij uw aangifte Inkomstenbelasting.

Ingewikkelde rekensom

Net zoals bij de oude regels is het berekenen van uw jaar- en reserveringsruimte een ingewikkelde rekensom. De uitleg erover is nog niet gepubliceerd op de website van de Belastingdienst. Maar uiteraard kunt u wel bij ons terecht!

Maak gerust een afspraak

Wij kunnen u dan meteen adviseren over de mogelijkheden die u heeft om het geld te reserveren in een lijfrente of een ander pensioenspaarproduct. Maak dus gerust een afspraak.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.