Kabinet verdubbelt leenbedrag renteloze duurzaamheidslening

Goed nieuws voor huishoudens met een koophuis die wel willen verduurzamen maar dat om financiële redenen niet kunnen. De renteloze lening die zij hiervoor kunnen afsluiten, wordt namelijk verhoogd van € 5.000 naar € 10.000.

Miniatuur huisjes op stapels munten
Nieuws
Datum: 29-06-2023

Hierdoor kunnen huishoudens die minder koopkrachtig zijn alsnog hun woning op een financieel verantwoorde manier duurzamer maken. In totaal is hiervoor een extra bedrag van € 900 miljoen gereserveerd door het kabinet.

Tenminste vijf jaar aflossingsvrij

De genoemde lening is niet alleen rentevrij, maar in de eerste vijf jaar ook aflossingsvrij. Na die periode wordt eenmalig gekeken naar de draagkracht op dat moment. Alleen als die voldoende is, gaat de huiseigenaar het leenbedrag daarna in maandelijkse termijnen aflossen.

Inkomensgrens omhoog

Maar er zijn meer aanpassingen die al van kracht zijn of dat op korte termijn worden. Zo gaat de grens van het verzamelinkomen voor de rentevrije lening omhoog van € 45.000 naar € 60.000. Daardoor kunnen meer huishoudens er gebruik van maken.

Maximale leenbedrag omhoog

Ook Verenigingen van Eigenaren (VvE's) van bijvoorbeeld appartementencomplexen profiteren. Zij gaan 1,5% minder rente betalen over het bedrag dat zij lenen. En omdat het maximale leenbedrag wordt geïndexeerd en dus omhoog gaat, kan iedereen onder gunstige voorwaarden meer geld lenen.

Meer informatie

Heeft u een vraag over dit artikel of over de mogelijkheden die er zijn om de verduurzaming van uw huis te financieren? Neem dan gerust even contact met ons op. We helpen u graag verder.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.